Gouden ambassadeurs
Steunpunt Eenzaamheid is een vrijwilligersorganisatie die erop gericht is het taboe van eenzaamheid te doorbreken. In ‘t Kruispunt in Akersloot wordt veel georganiseerd voor de kleine gemeenschap.
“Wat is nou dat uurtje in de week.”
Akersloters Rob en Bart zitten er al klaar voor. Aan een klein tafeltje in ‘t Kruispunt in Akersloot drinken ze gezellig een bakkie koffie. Ze zijn beide ambassadeur van Steunpunt Eenzaamheid. Rob omschrijft zijn werkzaamheden treffend. “Hup, bezig zijn en mensen ontmoeten.”
Rob neemt het woord en somt kort op waar hij zoal mee bezig is. “Ik ben ambassadeur van de eenzaamheid, doe dingen voor Jongerencentrum de Storeyclub, ik doe allerlei klusjes, met het EK brachten we hapjes rond, bij de voetbalvereniging maak ik schoon en houd ik het magazijn bij. Bij De 2de ronde verkopen we allemaal spulletjes voor het goede doel. Ja, wat heb ik allemaal nog meer.” Nou, er is nog meer. Via Welzijn kunnen mensen hulp vragen, bijvoorbeeld voor het bijhouden van een tuintje. “Dan word je gebeld en ga je aan de slag.”
Samen met mede-ambassadeur Bart brengen en halen ze een mevrouw op als er bij ‘t Kruispunt wat georganiseerd wordt. Bart: “Ik zit namens Lokaal Vitaal in de raad. Mijn portefeuille is het sociaal domein. Voor ons is iets voor een ander doen een natuurlijk proces.” Het levensverhaal van mensen vindt Bart heel interessant. “Ja, die verhalen, dat zijn de leuke dingen, zeker als je ziet hoe blij ze zijn om het te vertellen. En wat is nou dat uurtje of die 2 uurtjes in de week. Je maakt er een groot verschil mee.”
“We hebben ons eigen programma ‘Kletskoppen’. Dat is ook in ‘t Kruispunt”, zegt Bart. “De ene keer komen er 7 mensen, een andere keer zijn dat er 20. Ze komen gezellig kletsen met elkaar. Maar je moet sommige mensen net dat drempeltje over helpen, anders komen ze niet.”
’t Kruispunt is echt een belangrijke ontmoetingsplaats voor veel mensen. “Er worden wekelijks activiteiten geregeld”, vertelt beheerder Renate, die ook is aangesloten aan de koffietafel. “Gym voor ouderen, klaverjassen, dansen is er op vrijdagavond, er worden films gedraaid en er is regelmatig muziek. Samen Eten is een project, waarbij er per keer 25 mensen komen eten.” Er staan zelfs mensen op de wachtlijst, want alle activiteiten worden gedragen door vrijwilligers. “Mijn oudste vrijwilliger is 85, die wil nog niet bij de ‘oude mensen’ horen.”