Gouden gezinsondersteuning

Home-Start is een programma van Humanitas voor opvoed- en gezinsondersteuning bij lichte, alledaagse opvoedvragen. Ervaren en getrainde vrijwilligers bieden ouders vriendschappelijke en praktische ondersteuning bij het opvoeden van kinderen.

“Een ander helpen is een verrijking van je leven.”

Op de feestelijke dag dat ze haar Nederlandse paspoort mag halen, mogen we Marah interviewen. Marah is bijna 6 jaar geleden gevlucht naar Nederland. Samen met haar man en 2 jonge kinderen bouwen ze in Heiloo nu een mooi bestaan op.

Vanuit het programma Home-Start sluit ook Sanne aan. Bij binnenkomst geeft ze Marah een dikke knuffel, als vriendinnen. Sanne helpt bij zaken die wellicht wat onbekend zijn bij mensen die nieuw in Nederland zijn gekomen. De hulp is met name gericht op de kinderen. “Ik raad iedereen aan om dit te gaan doen”, zegt Sanne. “Het is een verrijking van je leven.”

Marah is heel blij met de hulp die ze ontvangt. Dat legt ze graag uit in goed Nederlands (!). “Als je hier nieuw bent dan weet je nog niet zo veel. Het is belangrijk dat er iemand is die me helpt bij de communicatie voor de kinderen. Wat ik voor school moet doen of voor de opvang. Ook met de taal helpt Sanne mij en ze heeft me leren fietsen.”

“Ik wilde naast mijn werk iets maatschappelijks gaan doen”, vertelt Sanne. “Via een reclamefolder van Humanitas kwam ik bij Home-Start terecht. In de zomer heb ik een cursus gevolgd en toen werd ik in september aan Marah en Kousay gelinkt. En nu kom ik hier elke week.” Vrijwilligers van Home-Start worden een jaar gekoppeld aan mensen die hulp aanvragen. Maar over een afscheid willen de dames nog niet praten. “Bij de evaluatie kwamen we erachter dat alle doelen die we hadden gesteld bereikt zijn. Maar we gaan misschien wel nieuwe doelen stellen.” Samen goud voor elkaar, dat zijn Sanne en Marah zeker!

En de toekomst? Als beide kinderen over een jaar op school zitten, wil Marah graag een opleiding starten. “Ik was een juf. Dus misschien kan ik hier klassenassistente worden.” Sanne weet zeker dat dit een mooi en realiseerbaar doel is.

Bekijk meer informatie op de website van Humanitas.

Gouden verhalen