Gouden ondersteuning

Niet alleen iets doen wat leuk is, maar ook zinvol. En iets waarbij je iets voor een ander kan betekenen.” Leny Takaria is als vrijwilliger al sinds 2017 helemaal op haar plaats bij Stichting Welzijn Castricum. “Gelukkig was ik in de gelegenheid om vrijwilligerswerk op te pakken en om daar mijn voldoening uit te halen.

“Wat voor mij een kleinigheidje is, kan veel betekenen voor een ander.”

“Ik heb het goed en een ander heeft het minder. Dan kan iets kleins al een verschil maken.” Zo begon Leny voor Stichting Welzijn Castricum bij het voorleesproject als vrijwilligerscoördinator. Dit project is er om kinderen met een taalachterstand ondersteuning te bieden. “Mijn taak was om een vrijwilliger te ‘matchen’ met het gezin. In de praktijk zijn dat vaak anderstaligen. De vrijwilligers komen één keer per week bij de mensen thuis om de kinderen te helpen met lezen. Zelf ben ik ook een tijdje als voorleesvrijwilliger ingevallen. Kinderen verdienen een goede start. Het vertrouwen bij zo’n gezin is er heel snel, dat is bijzonder.”

Vanuit Stichting Welzijn Castricum worden veel diensten aangeboden en er worden allerlei activiteiten georganiseerd, zoals lunchlezingen of filmmiddagen. Leny is er ook één ochtend in de week baliemedewerkster. “Mensen bellen of komen langs met vragen. De meeste mensen bellen omdat ze gebruik willen maken van onze dienstverlening. Dat kan vervoer zijn, maar ook boodschappen, thuisadministratie of klussen in en om het huis. We zorgen dan dat een vrijwilliger wordt ingezet voor een klus. Soms merk je dat mensen om een gesprek verlegen zitten, dan probeer je er voor iemand te zijn. Al is het alleen maar door wat langer aan de telefoon te blijven.”

Opvoedondersteuning aan gezinnen
Tegelijkertijd begon Leny in 2017 ook als vrijwilliger bij Home-Start vanuit Humanitas Alkmaar. Home-Start biedt opvoedondersteuning aan gezinnen met opgroeiende kinderen. “Na een training wordt je een jaar lang ingezet bij een gezin voor opvoedvragen en praktische ondersteuning. Het bieden van een luisterend oor is soms al voldoende.”

Vrijwilligerswerk is voor Leny ook een manier om andere mensen te ontmoeten. “En je blik op de wereld verruimt door in contact te komen met mensen die een andere achtergrond hebben.”
Leny krijgt veel terug voor haar inspanningen; goud voor elkaar zijn, voelt goed! “Het is fijn, de waardering die mensen uitspreken, terwijl je alleen maar een belletje hebt gedaan. Het zijn toch vaak mensen die niet kunnen terugvallen op buren of familie. Wat is het dan fijn dat je iemand op weg kan helpen.” Voor Leny is het niets anders dan een vanzelfsprekendheid. “Soms is het gewoon een kwestie van “hey, hoe gaat het met je?” Wat voor mij een kleinigheidje is, kan zoveel betekenen voor een ander.”

Gouden verhalen