Gouden buurmannen

We zijn toch op de wereld om mekaar te helpen, nietwaar. Of u het ooit hardop voor de tv hebt meegezongen of het alleen van horen zeggen kent: dit liedje van Leen Jongewaard uit 1969 is actueler dan ooit. Want het is én blijft vanzelfsprekend om ‘Goud voor elkaar’ te zijn. De twee ‘gouden’ buurmannen Bram Piersma (81) en William Wijker (78) zijn de belichaming van dit liedje. Beide heren zetten zich al meer dan 17 jaar in voor de medebewoners van hun wooncomplex aan de Plevierenlaan in Egmond aan Zee.

“Wij doen ons ding en klaar. Heel normaal toch?”

Het complex telt 40 appartementen, bestemd voor ouderen, en is een wereld op zich. Piersma is vanaf de start 17 jaar lang voorzitter geweest van de bewonerscommissie. Van hieruit heeft hij altijd contact gehad met KennemerWonen en de gemeente.

Dankzij de inzet van Piersma is in de loop van de jaren het hekwerk om het wooncomplex vernieuwd, een bankje neergezet voor de bewoners en een mooie slagboom sluit het terrein nu af. Ook bijvoorbeeld bij stormschade weet hij precies de juiste personen te vinden. Nieuwe bewoners weten direct dat ze bij nummer 8 terecht kunnen als er iets aan de hand is.

Buurman Wijker fungeert voor veel bewoners van appartementen als persoonlijke technische dienst. De bewoners weten hem voor alles te vinden. Iets voor een ander doen is voor hem de normaalste zaak van de wereld. Wijker pakt een lijstje erbij: een lampje vervangen, problemen met de televisie oplossen, nieuwe batterijen voor de rookmelders, schilderijtje ophangen, post ophalen, plastic weggooien, meterstanden opnemen, bijvullen van de ketel. En dat voor meer dan de helft van de appartementen. “Er stond om 8.00 uur vanmorgen nog een buurvrouw aan de deur met haar iPad. Ze wilde de krant online lezen maar kon niet inloggen.”

De dankbaarheid vanuit de medebewoners is er zeker. Ook zij weten dat ze met hun buurmannen ‘goud’ in handen hebben. “Een doosje bonbons of een mevrouw die zegt: “hier heb je een lekker flesje wijn, want je doet al zoveel”. Maar daar doen we het natuurlijk niet voor.” Piersma heeft ook wel eens een bewoonster opgezocht in het ziekenhuis in Amsterdam. “Tot op de dag van vandaag zegt ze nog tegen me hoe leuk ze dat vond.”

De samenwerking tussen Wijker en Piersma gaat al jaren goed. Goud voor elkaar is ze op het lijf geschreven. De heren bewijzen dagelijks dat een sterke gemeenschap begint met kleine daden van vriendelijkheid. “Dat gaat gevoelsmatig. Wij doen ons ding en klaar. Heel normaal toch?”

Gouden verhalen
Hartje met de tekst Voelt goed!

Ben of ken je iemand met een gouden verhaal?