Gouden expertise

Jolanda Genet straalt rust uit, geduld en heeft liefde voor het vak Nederlands én voor de mensen die de taal willen leren. “Ik wil mensen het gevoel geven dat ze gezien worden, dat ze ertoe doen. Er is geen verschil tussen jou en mij, wij zijn gelijkwaardig, dat probeer ik mee te geven.” In het Taalhuis van de bibliotheek van Heiloo heeft Jolanda haar plek gevonden om goud te zijn voor anderen.

“We laten elkaar stralen.”

Vanuit haar beroep als basisschooljuf hielp Jolanda de laatste 20 jaar kinderen bij Taalklas De Waaier in Alkmaar. Deze buitenlandse kinderen moesten de Nederlandse taal onder de knie krijgen, voordat zij konden instromen in het reguliere basisonderwijs. Jolanda is NT2-specialist geworden. NT2 staat voor ‘Nederlands als Tweede taal’.

Na haar pensionering wilde Jolanda niet stilzitten, maar juist gebruik maken van haar expertise. Sinds drie jaar is ze vrijwilliger bij het Taalhuis in de bibliotheek van Heiloo. Samen met andere vrijwilligers helpt Jolanda ‘nieuwe Nederlanders’ de taal spreken, luisteren, lezen en schrijven. En dat is echt geen kwestie van ‘uurtje werk en klaar’. Op dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag ruimt ze tijd in voor conversatiegroepen en het taalcafé. “Ik ben de dupe geworden van mijn eigen enthousiasme. Ik kan moeilijk ‘nee’ zeggen tegen gemotiveerde mensen die taalhulp vragen. Ik vind het een uitdaging om op veel verschillende niveaus met mensen uit andere culturen te werken”

De bijeenkomsten in de bibliotheek zijn geen formele taallessen. Het zijn themalessen waar praktische taalvaardigheden als dialoog, zinsbouw en grammatica aan bod komen. Van dagelijkse conversaties rond een wekelijks ander thema tot aan het converseren over nieuwsberichten. Ook begeleidt Jolanda zogeheten Taalvragers. Dit zijn zeer gemotiveerde personen die individueel de Nederlandse taal onder de knie willen krijgen.

Wat Jolanda ervoor terugkrijgt? “Vooral enthousiasme en veel dank. Het is voor deze mensen een mooie kans om lotgenoten te ontmoeten en hun Nederlands te verbeteren. Ik kan me goed voorstellen wat deze mensen doormaken. Hoe moeilijk het is om een nieuwe taal en cultuur te leren kennen. Goud voor elkaar betekent voor mij dat we elkaar laten stralen.”

Gouden verhalen
Hartje met de tekst Voelt goed!

Ben of ken je iemand met een gouden verhaal?