Gouden wisselwerking

De Hoofdzaak is een organisatie voor en door mensen met een psychische kwetsbaarheid. De organisatie biedt een netwerk voor mensen met psychische problemen en voor hun naasten in Noord-Holland. De afdeling Noord-Kennemerland kent meer dan 50 vrijwilligers. Velen van hen zijn ervaringsdeskundige. Zo ook Bram en Essaadia.

“Bij De Hoofdzaak wordt de hulpvrager ondersteuner.”

Bram en Essaadia zijn bij De Hoofdzaak terechtgekomen om hun ervaringen in te zetten om anderen te helpen in hun herstel. Voor Bram is dat nu een half jaar. “Ik zit nu bij het jongerenteam, help met de gastlessen en lees mijn herstelverhaal voor. Lekker praten vind ik leuk. Dat helpt.”

Bij De Hoofdzaak kan je terecht voor advies, verbinding, zelfregie en herstel. Er is individuele begeleiding, ondersteuning en er zijn gastlessen. Ook worden er cursussen gegeven voor ervaringsdeskundigheid, zodat je met jouw ervaringen anderen kunt ondersteunen. Bram moet de laatste cursus nog doen en dan is hij volledig vrijwilliger. Tijdens de gastlessen ziet hij dat de deelnemers het heel fijn vinden. “Er wordt eerst iets uitgelegd over De Hoofdzaak. Dan doen we een energizer, een over-de-streep activiteit. We geven mensen de beurt om iets meer over zichzelf te vertellen. Om iets dieper op hun problemen in te gaan als ze dat willen. Daarna zijn er een aantal vrijwilligers die hun herstelverhaal voorlezen en vragen beantwoorden. Ik krijg vaak leuke feedback.”

Essaadia is sinds 2021 aangesloten bij De Hoofdzaak: “ik ben na een scheiding mezelf kwijtgeraakt. Toen kwam ik via mijn maatschappelijk werkster bij De Hoofdzaak terecht. Ik wil iets doen wat bij me past, mensen leren kennen. Hier heb ik gelijk veel contact.” Als vrijwilliger werkt Essaadia nu elke maandag bij de infotafel en verder ondersteunt ze cliënten. Van maandag tot en met vrijdag is de infotafel van 10.00 tot 12.00 geopend in Wijkcentrum Overdie in Alkmaar. Daar kunnen mensen naartoe gaan als ze hulp nodig hebben. Dat kan voor van alles zijn, van persoonlijke problemen tot het aanvragen van WMO-voorzieningen.

Voor Essaadia betekent het werk heel veel. “Ten eerste voor mijn Nederlands. En als ik iemand heb geholpen, dan zie ik een glimlach of ik word bedankt. Dat doet iets met me. Dan wil ik meer doen. Ik help mensen, maar De Hoofdzaak helpt mij uit mijn isolement. Mijn wereld wordt groter, meer sociaal en ik krijg meer zelfvertrouwen.”

Er zijn genoeg mensen die met problemen zitten en niet weten waar ze heen moeten of wat ze moeten doen. De Hoofdzaak is daar de perfecte locatie voor. “Samen zijn we goud voor elkaar. Wij helpen mensen, maar samen iets doen helpt ons ook.”

Gouden verhalen
Hartje met de tekst Voelt goed!

Ben of ken je iemand met een gouden verhaal?