Gouden vrijwilligster

Audrey is al haar hele leven vrijwilliger, ook naast haar werk als vrijwilligerscoördinator in Woon- en zorgcentrum De Marke in Bergen. “Ik heb het er altijd naast gedaan. Ik vind dat het verplicht moet worden om iets ‘om niet’ te doen. Je krijgt er zoveel voor terug, het is zo dankbaar werk. En het is maar een kleine moeite om een uurtje in de week iets te gaan doen. Al is het maar voor een praatje.”

“Vrijwilligerswerk moet uit je hart komen.”

Over een half uur begint het koor. Dan gaan 25 inwoners van Woon- en zorgcentrum De Marke in Bergen samen zingen. Audrey Wokke begeleidt het koor en zingt uiteraard zelf ook mee. Tussendoor heeft ze even tijd voor een kort gesprek.

In De Marke wordt veel samen gedaan, maar er is ook een-op-een begeleiding met de inwoners. Ze gymmen, wandelen, schilderen en tekenen. Daar zijn gouden krachten zoals Audrey hard nodig. “Ik doe sowieso het koor elke week. Verder deel ik mijn week zelf in, zoals ik wil. Als het mooi weer is haal ik bijvoorbeeld iemand op om te wandelen.” Ook is Audrey mantelzorger van een meneer van 101 en ziet ze van dichtbij het grote probleem van eenzaamheid onder ouderen. “Mensen weten soms helemaal niet dat het bestaat. Het omkijken naar de buren is al een deel van de oplossing. Soms weet men niet eens wie er achter de voordeur huist.”

Verder zijn de vrijwilligers er voor wie er zin of tijd heeft. Mevrouw Mazereeuw bijvoorbeeld. Zij was vroeger zelf gymdocent, nu gymt ze samen met haar begeleidster in De Marke. Of ze wordt opgehaald om in het restaurant een koppie te doen. “Ik neem mijn petje ervoor af”, zegt mevrouw Mazereeuw. “We doen het met liefde”, antwoordt Audrey.

De gouden vrijwilligster krijgt er een hoop dankbaarheid voor terug. “Voor wat hoort wat zeggen ze wel eens. Maar daar doe ik het niet voor. Vrijwilliger zijn moet uit je hart komen. Mijn dag is geslaagd als ze tegen me zeggen: “wat heb ik een fijne middag gehad”. Of als er een glimlach op hun gezicht komt. Bijzonder is het als de mensen zeggen: “Dit is de mooiste ochtend van mijn leven”. En dan zijn we alleen maar een rondje om geweest.”

Gouden verhalen
Hartje met de tekst Voelt goed!

Ben of ken je iemand met een gouden verhaal?