Gouden mantelzorg begeleider

Bezoekwerk, telefonisch contact, het verzorgen van maaltijden… Maar ook individuele begeleiding, boodschappen en administratieve ondersteuning. Op de website van Stichting Welzijn Bergen staat een opsomming van al hun werkzaamheden in cijfers.

““Het is soms heel moeilijk om hulp te vragen.””

Zo kunt u er lezen dat bijna 500 vrijwilligers dagelijks Goud werk afleveren, letterlijk voor het welzijn van de inwoners in Bergen. Els Vlaar is 1 van die vele vrijwilligers, onder meer als begeleider voor mantelzorgers.

Contact met mantelzorgers

”Ik ben zelf geen mantelzorger”, vertelt Els. “Maar mantelzorgers die bij ons bekend zijn, die bel ik en informeer ik hoe het ervoor staat. Ik vraag of ze tegen dingen aanlopen en of Welzijn Bergen iets kan betekenen. Sommige mensen vinden het heerlijk om elke 14 dagen alleen maar hun verhaal kwijt te kunnen. Voor anderen kijken we wat de mogelijkheden zijn. Bijvoorbeeld dagopvang of de inzet van respijtzorg.”

Het is 1 van de projecten waar Els zich mee bezighoudt. Een ochtend in de week belt ze met de mantelzorgers die zich hebben aangemeld. “Dit project doe ik nu 2 à 3 jaar. Het aantal mantelzorgers dat bij ons bekend is, schommelt tussen de 10 en 20. Je hoopt toch dat er telkens meer bijkomen. De laatste periode zijn er weinig aanmeldingen en dat klopt eigenlijk niet. Ik vraag ze ook altijd te kijken naar buren of kennissen die kunnen ondersteunen. Maar het is voor velen heel moeilijk om hulp te vragen.”

Zelf regelen

Aan de andere kant ziet Els ook ouderen, die zelf de regie in handen nemen. “Er was een mevrouw met een hond, die ze vanwege fysieke problemen niet meer uit kon laten. Die heeft een groepje mensen om zich heen georganiseerd en die komen niet alleen dagelijks met de hond lopen, maar ook een praatje met haar maken. Dat vind ik dan erg leuk om te zien.”

Huisbezoeken

Naast haar rondje telefoneren heeft Els nóg zo’n dankbare taak. Elke maand legt ze voor Stichting Welzijn huisbezoeken af bij 90-, 95- en 100-jarigen die nog zelfstandig wonen. “Dit is ook hartstikke nodig en goed om te doen. Dan kijk ik of het huis, de trap en de badkamer in de woning veilig zijn. Ook kijk ik of er eenzaamheid is of dat ze juist nog veel contact hebben met mensen. Zo praat ik van alles met ze door en geef ik diverse folders die van toepassing zijn, over bijvoorbeeld vervoer, huiskamerprojecten, maaltijdservice, de PlusBus en andere activiteiten van Stichting Welzijn.”

Ontmoeting en verbinding

Vanuit Welzijn worden er meerdere activiteiten georganiseerd voor ontmoeting en verbinding. “Laatst hebben we voor de Mantelzorgdag een high tea georganiseerd. Mantelzorgers kunnen zich daarvoor opgeven. En we hebben huiskamerprojecten voor mensen die alleen zijn. Ik moedig hen aan om hieraan deel te nemen. Het biedt de mogelijkheid om samen een kopje koffie te drinken en even met elkaar in contact te komen. Mensen waarderen het enorm om elkaar te kunnen spreken.”

Ben je mantelzorger en wil je graag ondersteuning? Neem dan contact op met Stichting Welzijn.

Gouden verhalen